kosaram | termék

A koleszterint csökkentő lenmagolaj

A koleszterint csökkentő lenmagolaj

A koleszterinre sokan ártalmas, a szív- és érrendszeri problémákat kiváltó „anyagra” tekintenek. A legtöbb koleszterin táplálkozás során jut a szervezetbe, azonban bizonyos része a májban képződik, telített zsírsavakból. Kevesen tudják, hogy fontos az egészség szempontjából is.

 


Megtalálható a sejtmembránok alkotóelemei között, az agyban (az idegrostok burkában), a mellékvesében.

Segíti a szénhidrátok anyagcseréjét (több szénhidrát – több koleszterin képződés)

A kortizon, és egyéb nemi hormonok (mellékvese-szteroid hormonok) elsődleges forrása.

Megfigyelték azt, ahogyan a bőrben az ultraibolya sugarak hatására átalakul D-vitaminná.

 

Modern megközelítés szerint a koleszterin attól függően jótékony, vagy sem, hogy milyen fehérjékhez kapcsolódik.A koleszterin a vérben bizonyos fehérjékhez, vagyis a liporoteinekhez kötődve fordul elő.A kis sűrűségű liporoteinek (LDL- ’Low-Density Lipoprotein’), illetve a nagyon kis sűrűségű lipoproteinek (VLDL – ’Very-Low-Density Lipoprotein) szállítják a vér koleszterintartalmának nagy részét. Előbbi a 65%-át, utóbbi pedig nagyjából a 15%-át. Tudományosan igazolható, hogy összefüggnek bizonyos keringési problémákkal, szív -és érrendszeri megbetegedésekkel.A koleszterin fennmaradó kb. 20%-át szállítják a nagy sűrűségű lipoproteinek, angolul ’High-Density Lipoprotein’. Ezt nevezzük HDL-koleszterinnek, mely ellentétes hatású, mint az LDL.

 

A HDL lipoproteinek tartalmaznak lecitint, mely tisztító hatású anyag, „feltöri” a koleszterint, és anélkül szállítva tovább, hogy az lerakódhatna az artériákban, érszűkületet, okozva.Általánosságban elmondható az is, hogy minél magasabb valakinek a HDL-szintje, annák kisebb az esélye az illetőnek arra, hogy a koleszterinnel kapcsolatba hozható szív -és érrendszeri problémák kialakulhassanak.A koleszterinszintet a vérben lévő összes koleszterinnek a mennyisége határozza meg. Értékét millimol/liter (mmol/l) SI egységben adják meg.

 

A fentiek tudatában megkülönböztethetünk LDL, vagyis „rossz”, és HDL, azaz „jó” koleszterint.Táplálkozástanilag elfogadott, hogy amennyiben a telített zsírokat, telítetlenekkel váltjuk fel, akkor csökkenthető az LDL(rossz)-koleszterinszint. Pusztán ebből kiindulva, a telítetlen zsírsavakat tartalmazó lenmagolaj is segíthet a koleszterin csökkentésében!A legújabb kutatások alátámasztják, miszerint a lenmagolaj egyike azon növényi olajoknak, amelyek jótékonyan hatnak a koleszterinszintre, csökkentve az LDL-szintjét, ezzel párhuzamosan növelve a HDL-szintet.Humán kutatások során tapasztalták, hogy az LDL-koleszterin szintje mellett, a lenmagolaj csökkenti a vérben lévő zsírok, a trigliceridek mennyiségét.A lenmagolajban található Omega zsírsavak szintén jótékonyan befolyásolhatják a koleszterin szintjét. Az alfa-linolénsavat tartalmazó lenmagolajat a koleszterin szabályozása szempontjából érdemes lehet az EPA-t és DHA-t tartalmazó halolajjal együttesen fogyasztani. Így az Omega-3 zsírsavak mindhárom fajtájának a pótlása biztosított!