kosaram | termék

A lenmag öt előnye

A lenmag öt előnye

A lenmagot nagyjából 6000 éve fogyasztja az emberiség, valószínűleg ez volt a világon először termesztett szuperélelmiszer.

 


 

1. Rostban gazdag, de alacsony a szénhidrát tartalma

Rendkívül magas az oldható és oldhatatlan rost tartalma, amely támogatja a vastagbél méregtelenítő folyamatait, zsírégető és csökkenti az édesség utáni vágyat.Ha tud, fogyasszon naponta 30-40 g rosttartalmú ételt.

 

2. Egészséges bőr és haj

Ha egészségesebb bőrt, szebb hajat és erősebb körmöket szeretnének, illessze a napi rutinjába 2 evőkanál lenmagot vagy 1 evőkanál lenmag olajat.Az ALA-t tartalmazó lenmag ellátja a szervezetet a bőr és a haj számára eszenciális zsírokkal, valamint a B-vitaminokkal, amely segíthet csökkenteni a szárazságot és töredezettséget. Enyhíti az akné, rosacea, ekcéma tüneteit, támogatja a szem egészségét, csökkentheti a szemek szárazságát.1-2 evőkanál belsőleg hidratálja a bőrt és a hajat. De külsőleg is hatásos, illóolajokkal keverve természetes bőr hidratálónak is használhatjuk.

 

3. Fogyókúrához

Az USA-ban a Journal of Nutrition megállapította, hogy a lenmag csökkentheti az elhízás mértékét és támogatja a fogyást.Mivel a len tele van egészséges zsírokkal és rosttal, növeli a szervezett telítettség érzését, emiatt kevesebb lesz a kalória igény ami a fogyókúrát segíti. Az ALA zsírsavak segíthetik a gyulladás csökkentését is. Ez azért fontos a fogyás szempontjából, mert a gyulladásos test hajlamosabb “megtartani” a túlsúlyt.Adjunk néhány teáskanál őrölt lenmagot levesekhez, salátákhoz, vagy turmixokhoz, amikor összeállítjuk a diétás étrendet.

 

4. Alacsonyabb koleszterin szint

Az USA-ban a Nutrition and Metabolism c. folyóirat azt publikálta, hogy lenmagot tartalmazó diéta természetesen csökkenti a koleszterin szintet.A len oldható rost tartalma “csapdát” jelent a zsír és a koleszterin számára az emésztő-rendszerben úgy, hogy azok nem tudnak felszívódni. Az oldható rostot az epe is felfogja, ami koleszterinből keletkezik az epehólyagban. Az epe ezután kiválasztódik az emésztő-rendszeren keresztül, arra kényszerítve a szervezetet, hogy több, felesleges koleszterint hasznosítson a vérben, ezáltal összességében csökkentve a koleszterin-szintet..

 

5. Gluténmentes

A lennel nagyszerűen és természetesen helyettesíthetőek a gluténtartalmú gabonafélék, melyek az arra érzékenyek számára gyulladást okoznak, ugyanakkor a len gyulladás-csökkentő hatása is jótékony ebben az esetben.Jó alternatíva azoknak is az omega-3 zsírsav pótlására, akik allergiásak (vagy nem szeretik) a halat, a tenger gyümölcseit. Egy másik nagy előnye a len glutén-mentességének, hogy használható a gabona-mentes diétánál is. Jól működik sütés során a kókusz liszttel.