kosaram | termék

A máriatövis 7 jótékony hatása

A máriatövis 7 jótékony hatása

A máriatövis természetes gyógynövény tele antioxidánsokkal, gyulladáscsökkentő hatással, melyet gyakran használnak a szervezet méregtelenítésére, különösen a máj megtisztítására. Nézzük részletesebben, hogyan segítheti az egészséges életmódot.

 

 


1. A máj méregtelenítése és egészsége

 

A máj támogatója és sürgősségi ellátója egyben a hatékony méregtelenítő hatásának köszönhetően. Segíti a májsejtek újjáépítését, miközben eltávolítja a szervezetből a méreganyagokat, amelyeket a máj megpróbál kiválasztani a szervezetből. A máriatövis természetes módon megfordíthatja az alkoholfogyasztás, a légszennyezés, és más környezeti tényezők káros hatásait!A máj valójában a legnagyobb belsőszervünk, felelős számos alapvető méregtelenítő funkció elvégzéséért. Vérképünk megfelelő állapota attól is függ, hogy a máj milyen egészségi állapotnak örvend. A máj az egész testünk rendszerét azzal támogatja, hogy napi szinten üzemel „vértisztítóként”.A máj segíti eltávolítani a káros anyagokat a vérből, segíti a hormontermelést, méregtelenít, emeli a glükózszintet a vérben, annak érdekében, hogy szervezetünknek elég energiája legyen, az epét a vékonybélbe engedi, így a zsírok fel tudnak szívódni az élelmiszerekből. Jól látható, hogy a rossz májfunkció számos probléma okozója lehet!

 

2. Segíthet a daganatok elleni védekezésben

 

A máriatövis magja magas antioxidáns flavonoid tartalmú, mely neve a silymarin. A slymarin csökkentheti a daganat kialakulásának kockázatát azáltal, hogy fellendíti az immunrendszert.2007-ben a Minnesotai Egyetemen, számos terápiás vizsgálatot követően a máriatövissel kapcsolatban a kutatók megállapították, hogy:„Elég bizonyíték született arra, hogy a silymarin hepatoprotektív és antikarcinogén hatása megakadályozza a ráksejt növekedését, különösen az emberi bőr, prosztata, mell és méhnyakrák területén.”A máriatövis silymarin molekuláinak kb. 50-70%-a az úgynevezett silybin. Ez az antioxidáns stimulálja a fehérjeszintézist és megváltoztatja az egészséges sejtek külső rétegét, ezzel védve őket a káros külső hatásoktól és a mutációtól. Gátolja a méreganyagok felszívódását a testben, segíti a sejtmegújítást, és ellensúlyozza a szennyező anyagok, nehézfémek káros hatásait, amelyeket a „szabad gyökök” okozhatnak.A silymarin rákvédő, mivel gátolja a méreganyagok kötődését a sejtmembrán receptorokhoz jelentették ki a University Magna Graecia Kísérleti és Klinikai Orvostudományi Tanszék kutatói.

 

3. Alacsonyan tarthatja a magas koleszterin szintet

 

Az USA Nemzeti Orvosi Könyvtára úgy véli, hogy a máriatövis hatásos gyulladásgátló, ezzel megelőzheti a szívbetegségek egyik fő okát. A növény úgy segíthet megőrzi meg a szív egészségét, hogy csökkenti a magas koleszterinszintet a gyulladás csökkentésével, a vér tisztításával, és az artériákban az oxidatív stressz károsításának megakadályozásával.Bár még több kutatásra van szükség, de az előzetes vizsgálatok azt mutatják, hogy amikor a silymarin kivonatot más hagyományos módszerekkel kombinálva alkalmazzák az összkoleszterin-, lipoprotein (LDL vagy „rossz koleszterin”) és a triglicerin szintek mind javultak.Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a tanulmányokat a máriatövis lehetséges jótékony hatásairól a szívre cukorbetegeken végezték, akik hajlamosak voltak a magas koleszterinre. Tehát ebben az esetben nem lehet tudni, milyen hatása lehet az egészséges emberre.

 

4. Segítséget nyújthat a cukorbetegség megelőzésében és szabályozásában

 

Az amerikai National Institute of Health szerint létezik néhány érdekes kutatás azzal kapcsolatban, hogy a silymarin, mint a máriatövis legfontosabb vegyi anyaga a hagyományos kezelésekkel együtt segíthet a cukorbetegség tüneteinek kordában tartásában, és a vércukorszint szabályozásában. A máriatövisben lévő antioxidánsok segítenek csökkenteni a vércukorszintet az inzulinrezisztens betegek esetében, amelyeket kísérleti és klinikai vizsgálatok támasztották alá.Az amerikai Gyógyszerészeti Intézet 2006-ban végzett kutatása alapján, a cukorbetegek 4 héten keresztül silymarin kivonatot kaptak, és az éhgyomori vércukorszintjük és inzulinszintjük jelentősen javult a placebóval kezelt betegekhez képest.Ez valószínűleg azért van így, mert a máj részben felelős a hormonok szabályozásáért, köztük az inzulin felszabadulását a véráramba. Az inzulin felelős a vércukorszint megfelelő mértékének szabályozásáért, ezért ez kifejezetten fontos a betegek számára.

 

5. Megelőzheti az epekövet

 

A máj az emésztőrendszer fő eleme, segít a tápanyagok és toxinok feldolgozásában, amelyek az ételeken, vízen és levegőn keresztül jutnak be a szervezetünkbe. Mivel a máj és más emésztőszervek- pl. epehólyag, hasnyálmirigy, belek, vesék- szorosan együttműködnek annak érdekében, hogy a máj egészségesen végezze a dolgát a máriatövis segíthet az epekő és a vesekő megelőzésében.A máriatövis előnye ezen kívül, hogy segíti az endokrin és a gyomor és bélrendszereket azáltal, hogy stimulálja az epe enzimtermelését amellett, hogy tisztítja a vért.

 

6. Javíthatja a bőr egészségét

 

Tanulmányok azt mutatják, hogy a fitokemikáliák, mint a silymarin hatékonyan gátolják az UV-fény által kiváltott oxidatív stresszt a bőrön. A máriatövis az UV által előidézett oxidatív stressz késleltetőszere, így csökkentve a bőrrák és egyéb bőrbetegségek kialakulását .

 

7. Öregedésgátló hatás

 

A máriatövis védő tulajdonságai kiválóan segítheti a bőrt is, csökkenti az öregedés látható jeleit. Fogyasztásával könnyen megelőzhetőek a bőr különböző károsodásai, például sötét foltok, ráncok és elszíneződések . Ezek az antioxidáns hatások hasznosak ugyanúgy a szemek az ízületek és az izmok egészséges fenntartásához is.