kosaram | termék

Gyakori kérdések növényi olajokkal kapcsolatban

Gyakori kérdések növényi olajokkal kapcsolatban

A mindennapi ételkészítés során érdemes többféle növényi olajat – esetleg egymással kombinálva – kipróbálni, így nem csak a változatos táplálkozás biztosítható, hanem az is, hogy a szervezet minden értékes, esszenciális zsírsavhoz hozzájusson. De hogyan tároljuk őket megfelelően?  Mihez fogyasszuk őket? 

 


Miért jó természetes növényi olajokat fogyasztani?

 

Egészségünk nagyban függ életmódvezetési (mozgás, káros szenvedélyek stb.) -, illetve táplálkozási szokásainktól. A bejuttatott tápanyagokkal erősíthető, ellenállóbbá tehető szervezetünk.A hidegen sajtolt növényi olajok jellegzetesen nagy arányban tartalmaznak értékes telítetlen zsírsavakat, vitaminokat, ásványokat és nyomelemeket, antioxidáns hatású összetevőket.

 

Általánosan mihez fogyasszuk a hidegen sajtolt növényi olajokat?

 

Önmagukban napi 2-3 evőkanállal, vagy mártásokhoz, krémekhez, salátákhoz hozzáadva fogyaszthatóak. Hidegkonyhai ételekhez adva sajátos ínyencségek.A hasonlóan magas minőségű olajok egymással párhuzamosan is használhatóak.Az olajos jelleg ellenére főzéshez, sütéshez az ilyen típusú olajok nem ajánlottak, már csak azért sem, mivel értékes összetevőik, mint pl. a zsírsavak hő hatására felbomolhatnak.

 

Miért válasszuk a hidegen sajtolt növényi olajokat?

 

A növényi magvakból (tökmag, szőlőmag, lenmag) hidegen sajtolással előállított olajok közel maximálisan tartalmazzák a magvak és olajos tartalmuk jellegzetességeit. A gyártási előállítás során adalékanyagokat, vegyszereket nem alkalmaznak, 100-os, természetes olajokat készítenek. A hidegen sajtolás során a hőkezelési módszerekhez képest kevesebb mennyiségű, de magasabb minőségű olaj állítható elő.A hidegen sajtolt olajok természetes forrásai koncentrált tápanyagoknak, külsőleg- és belsőleg egyaránt jótékony hatással bírnak a szervezet általános egészségére nézve.

 

Mit kell tudnom a tárolási feltételekről?

 

A sötétített üveg ellenére ne tegye ki erős napsugárzásnak, magas hőmérsékletnek. Tárolja száraz-hűvös helyen.A felbontás után gondosan zárja vissza az üveget, és ügyeljen arra, hogy szennyeződések ne kerüljenek bele. Két adagolás között akár hűtőbe is teheti, azonban a legideálisabb a 15 Celsius fok környéki hőmérséklet lehet.