Helyes táplálkozás és a hidegen sajtolt olajok
Fontos, hogy a telített és telítetlen zsírsavakat meg tudjuk különböztetni egymástól, ha szeretnénk egészségesen táplálkozni. Na, de hogy jönnek ide a hidegen sajtolt olajok?
Telített zsírsav: zsírmolekulái egyszeres kötéssel kapcsolódnak egymáshoz. Leginkább az állati eredetű zsiradékok tartoznak ide, ám a növényi eredetű pálmazsír, és kókuszzsír is. Jellemzőjük, hogy szobahőmérsékleten is szilárd halmazállapotúak. Túlzott fogyasztásuk felelős a szív-keringési rendszer megbetegedéseiért, a magas koleszterinszintért, az elhízásért és az érelzáródásért.
Telítetlen zsírsavak: kémiai kötései között legalább egy kettős kötést találunk, ezek az egyszeresen telítetlen zsírok, de akadnak olyanok is, melyek kettő, vagy még több kettős kötéssel rendelkeznek, ezek pedig a többszörösen telítetlen zsírok. Növényi olajokban és a halolajban találhatóak, fogyasztásuk segíthet leoldani az érfalakról a lerakódást és csökkenti a koleszterinszintet.
A telített és telítetlen zsírsavak megfelelő fogyasztási aránya 1:3 lenne, a valóságban viszont ez az arány megközelíti a rémísztő 20:1 arányt, ami egészségünk szempontjából nem ideális. Nem az az állítás, hogy teljesen száműzni kell a húsokat, füstölt árukat az étkezésekből, hanem a lényeg a megfelelő arányok betartásán van. A túlzott telített zsírsavfogyasztás ugyanis jelentősen megemelheti a koleszterinszintet, és az ebből eredő betegségek kialakulásának kockázatát.
Telítetlen zsírsavakban gazdag ételek közé tartoznak: hidegen sajtolt növényi olajok, gyümölcsök, zöldségek, halak.
Látható tehát, milyen fontos szerepet töltenek be életünkben a jóminőségű hidegen sajtolt növényi olajok.

