Kendermagolaj a zöld csoda
A kendermagból préselt, mogyoró ízű, zöldes színű, jellegzetesen kender illatú, rendkívül magas tápértékű olaj joggal nevezhető egyedülállónak.
A kendermag préselését módfelett kíméletesen kell végezni. A felszabadult hő nem melegítheti 40 °C fölé az olajat, mert akkor a fehérjék és a zsírok elbomlanak, és ennek következtében a tápérték szempontjából kevésbé értékes anyagok keletkeznek. A hidegen történő préselés hátránya az alacsonyabb hozam, azaz a magasabb ár, amit azonban sokban ellensúlyoz a kiváló minőség. Az alacsony hőmérsékletnek köszönhetően ugyanis a feldolgozás során épségben maradnak az olaj legfontosabb összetevői, a telítetlen zsírsavak.
Megőrizhető például az immunrendszer megfelelő fejlődéséhez és működéséhez szükséges linolsav, valamint a cukorbetegség, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében fontos szerepet játszó alfa-linolsav. Mindkét említett vegyület esszenciális zsírsav – az emberi szervezet nem képes előállításukra, így nekünk kell bejuttatnunk őket a szervezetbe. Ezeket a zsírsavakat más növényi olajokban is megtalálhatjuk (pl. a lenmagolajban, a napraforgóból vagy a jojobából készült olajban), ám a kendermagolaj nagy előnye a többivel szemben, hogy mindkét esszenciális zsírsavat, valamint a gamma-linolsavat is optimális, 3:1 arányban tartalmazza.
A kendermagolajban ezenkívül alapvetően fontos aminosavak és magas tápértékű fehérjék is megtalálhatók. A vitaminok (A-, B1-, B2-, B3-, B6-, C-, D- és E-vitamin), ásványi anyagok (kálium, kalcium, vas, magnézium) és enzimek ilyesfajta “koktélja” az egyik legértékesebb növényi olajjá emeli a kendermagolajat. A kendermagolaj könnyen emészthető, és elősegíti a megfelelő bélműködést.
Bizonyított tény, hogy csökkenti a koleszterinszintet, emellett erős daganatellenes hatása van, hozzájárul továbbá az immunrendszer erősítéséhez (még a HIV-betegek esetében is).

