Napraforgó és repceolaj - amikor nem bűn a zsiradék
A "szívbarát", vagyis a szív- és érrendszeri katasztrófákat elkerülni segítő életmódról szóló felvilágosítás, ismeretterjesztés egyik eredményeképpen Magyarországon egyre többen vannak, akik az egészségükre azzal is vigyáznak, hogy a telített zsírsavakat tartalmazó állati (leginkább sertés-) zsírokat igyekeznek növényi eredetű, koleszterinmentes, több telítetlen zsírsavat tartalmazó zsiradékkal kiváltani.
Az étolajokat olajos magvakból vagy olajtartalmú növényi részekből sajtolással és kivonással állítják elő. A legtöbb esetben finomítják is, hogy sokáig fogyasztható, semleges ízű és illatú, világos színű, áttetsző terméket kapjanak. Kivételt képeznek az ún. "szűz" és "extra szűz", hidegen sajtolt étolajok, amelyek nem mennek keresztül ilyen finomítási eljáráson.
A legtöbben és a leggyakrabban a napraforgóból készült étolajakat használják sütéshez, főzéshez, minden olyan étel elkészítéséhez, amelyhez zsiradék szükséges. A napraforgóolaj világossárga színű, jellegzetes ízű, tiszta, áttetsző. E-vitamin tartalma 70-75 mg/100 g, így a jó minőségű olajból már két evőkanálnyi biztosítja egy ember egynapi szükségletét. Az emberi szervezet számára létfontosságú esszenciális zsírsavtartalma kiemelkedő, például 60-70 százaléknyi linolsavat tartalmaz.
A repceolajat kevesebben szeretik a napraforgóolajnál, mert intenzívebb illata van, pedig ugyanúgy felhasználható sütés-főzéshez. Ma már kinemesítettek egy olyan repcenövényt, amelynek magja már nem tartalmaz a mellékízért felelős (és egészségkárosító hatásúnak tartott) erukasavat. Jó ízű, a színe valamivel sötétebb, arany- vagy zöldessárga, és többszörösen telítetlen, értékes zsírsavakban a napraforgóhoz hasonlóan gazdag. Ezeknek az olajoknak a sárga színét a bennük lévő karotinoidok adják, amelyek az A-vitamin provitaminjai.

