Őrség Zöld Aranya - Magyarország tortája 2016
Ez a torta minden földi jót egyesít: édes és savanykás, krémes és roppanós egyszerre. Ráadásul tobzódnak benne az egészséges hozzávalók: a tökmagolaj és tökmagliszt nemcsak az immunrendszerünket boldogítja, de a szellemi frissességünknek is nagy barátja.
Őrség zöld aranya országtorta házi változat – recept
Hozzávalók (18 cm-es tortához):
Tökmagos piskóta:
1 tojás
20 g finomítatlan nádcukor a fehérjéhez
50 g finomítatlan nádcukor a sárgájához
75 g liszt
13 g tökmagliszt
0,38 dl hidegen sajtolt tökmagolaj
0,38 dl tej
1/4 csomag sütőpor
Málnazselé betét:
160 g passzírozott málnapüré
25 g finomítatlan nádcukor
2 lapzselatin
Tökmagos roppanós réteg:
45 g tökmag (héj nélküli)
30 g finomítatlan nádcukor
1 ek víz
15 g tökmagolaj
40 g fehércsokoládé aprítva
18 g karamellizált ostyatöret (édes fagyitölcsér is jó)
csipet só
Fehércsokis (namelaka) krémréteg:
420 g fehércsokoládé aprítva
200 g tej
4 lapzselatin
400 g habtejszín hidegen
Tökmagos glaze:
33 g kukoricaszirup / glükóz / méz
33 g finomítatlan nádcukor
17 g víz
1 és fél lapzselatin
22 g cukrozott sűrített tej (tubusos)
33 g fehércsokoládé aprítva
22 g hidegen sajtolt tökmagolaj
+ fehércsokoládé a dekorhoz és csokikerítéshez (opcionális)
+ habcsók a díszítéshez
Elkészítés:
A tökmagos piskótával kezdünk. Ehhez a tojásfehérjéből a kisebb adag cukorral habot verünk. A sárgáját kihabosítjuk a nagyobb mennyiségű cukorral, majd hozzákeverjük a tökmagolajat és a a tejet, beleszitáljuk a lisztet, tökmaglisztet és sütőport is. A robotgéppel gyorsan eldolgozzuk, majd fakanállal óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot. Egy 20 cm-es tortaforma aljába sütőpapírt terítünk, és 175 fokos sütőben, légkeverés nélkül, 20 perc alatt készre sütjük a tökmagos piskótát. (Azért 20 cm-es formában sütjük, mert hűlés közben kissé összemegy a piskóta, és fontos, hogy teljesen kitöltse összeállításkor a 18-as tortaformát. Ha van állítható tortakarimánk, akkor ez lényegtelen.) Tűpróbával ellenőrizzük, hogy biztosan átsült-e.
Amíg sül a tökmagos piskóta, legyártjuk a málnazselé betétet. Ehhez az átpasszírozott málnát a cukorral felforrósítjuk, lehúzzuk a tűzről, és eloldjuk benne az előzőleg jéghideg vízbe áztatott, majd kifacsart zselatinlapokat. A torta átmérőjénél legalább 3-4 centivel kisebb formába öntjük (ez lehet szilikonforma, de egy sütőpapírra állított tortakarika is), és lefagyasztjuk.
A fehércsokis namelaka réteggel folytatjuk a sort. A tejet felforraljuk. Feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kicsavart lapzselatint, és hozzáadjuk a fehércsokit. Homogénre keverjük. Ha nem olvadt fel teljesen a fehércsoki, óvatosan rámelegíthetünk, de sokszor egy botmixerezés is elég. Végül két részletben hozzáöntjük a hideg habtejszínt (nem kell felverni!), és fényesre keverjük. Botmixerrel rásegíthetünk. Hűtőbe tesszük, hogy kissé besűrűsödjön.
Jöhet a tökmagos roppanós réteg. Első körben tökmagpralinét készítünk, ez akár már napokkal korábban is elvégezhető. A tökmagot sütőben pár perc alatt, többször átforgatva kicsit megpirítjuk. A cukrot a vízzel felolvasztjuk. Amint kap egy minimális színt, belekeverjük a tökmagot, majd sütőpapírra kiterítjük. Ha kihűlt, nagyobb darabokra törve aprítógépbe tesszük, és morzsásra aprítjuk. Hozzáöntjük a tökmagolajat, picit megsózzuk, és még keverünk rajta egyet a géppel.
A fehércsokit megolvasztjuk, belekeverjük a tökmagpralinét és az ostyatöretet. A kihűlt tökmagos piskótát megkenjük a tökmagos-fehércsokis krémmel.
A tökmagos krémmel megkent piskótát tiszta – sütőpapírral bélelt vagy formaelválasztó spray-vel kifújt – tortakarikába szorítjuk, és behűtjük.
Elkezdjük a torta összeállítását. Ha egy picit besűrűsödött a fehércsokis krém, a felét a tökmagos roppanós rétegre öntjük, és hűtőbe tesszük kb. fél órára. Közben a maradék namelakát már nem hűtjük tovább, hogy önthető állagú maradjon. Amikor kissé megdermedt a tortán a krém, ráhelyezzük a fagyasztott málnazselé betétet, és ráöntjük a maradék fehércsokis namelakát. Hűtőbe tesszük pár órára, ha sietünk, fagyasztóban rágyorsíthatunk.
Amikor megszilárdult a fehércsokis krém, nekilátunk a tökmagos glaze-nek. Én dupla adag glaze-zel borítottam a tortát, de azt túl soknak éreztem, úgyhogy a receptben már a felezett mennyiség szerepel. A glaze-hez a cukrot a glükózzal és vízzel felforraljuk. Feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd kifacsart lapzselatint. A cukros folyadékot ráöntjük az előzőleg kimért sűrített tejre és fehércsokira, és homogénre keverjük. Végül hozzáöntjük a tökmagolajat, és, ha szükséges, alacsony fokozaton – a lehető legkevesebb buborékot belejuttatva – átmixeljük.
Ha már nem forró – max 45 fokos, a tökmagos glaze-t a tortára öntjük, és újból behűtjük.

