Receptek dióolajjal
Általánosságban elmondható, hogy dióolajat minden olyan ételhez lehet alkalmazni ahova egy recept olajat ír, és mi szeretnénk diós ízt elérni az olaj helyett dióolajat alkalmazzunk. (Pl.: kenyérbe,süteményekbe, vagy egyszerűen süssünk benne tükörtojást, vagy tojásrántottát, palacsintát.)
Tészta dióolajos pesztóval
Hozzávalók: 50 dkg penne tészta, 3 evőkanál fenyőmag, 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg ruccola saláta, 3 evőkanál dióolaj, 3 evőkanál reszelt parmezán sajt, só, fehérbors
Elkészítés: A penne tésztát készre főzzük. A fenyőmagot olaj nélkül megpirítjuk. A salátát felszeleteljük és fokhagymával és a dióolajjal turmixgéppel simára keverjük. Sóval és fehérborssal ízesítjük. A reszelt sajtot a tésztához keverjük és a dióolajos pesztóval tálaljuk.
Vegyes saláta dióolajjal
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg, a szezonnak megfelelő vegyes zöldség 6 evőkanál dióolaj 6 evőkanál egyéb étolaj 4 evőkanál gyümölcsecet 6 evőkanállal a vegyes zöldségek felvagdalásából származó zöldségléből, ha kevesebb, kiegészítve vízzel 6 evőkanálnyira 1 kisebb fej, apróra vagdalt vöröshagyma 1 közepes, héjában főtt burgonya, meghámozva, darabokra vágva só, bors
Elkészítés: Amíg a burgonya fő, az olajat, ecetet, zöldséglevet, vöröshagymát robotgéppel egyenletes állagú folyadékká keverjük. A még forró burgonyadarabokat is beledolgozzuk, elpürésítjük. Az így kapott langyos öntetet az összevágott vegyes salátára öntjük, és még langyosan tálaljuk.
Krumpli diómártással
Hozzávalók: 4 db közepes krumpli 2 gerezd fokhagyma 8 dkg dióbél 3 evőkanál dióolaj petrezselyem, só, bors
Elkészítés: Főzzük meg héjában a burgonyát. Készítsük el a mártást: Hámozzuk meg a fokhagymát, és a dióbéllel, valamint a petrezselyemmel együtt mixeljük el. Öntsük hozzá a dióolajat, sózzuk és borsozzuk. Töltsük a mártást a meghámozott főtt krumplira, és körben díszítsük salátalevéllel.
Diós kuglóf
Hozzávalók: 4 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 220 g Kristálycukor, 125 ml víz, 125 ml dióolaj, 220g liszt, 1/2 csomag sütőpor, 70g darált dió (pörkölt)
Elkészítés: 150 C°-ra melegítsük elő a sütőt. A kristálycukor felét, a vaníliás cukorral és a tojás sárgával habosra keverjük. Hozzáadjuk a vizet, a Dióolajat, majd fokozatosan adagolva dolgozzuk bele a lisztet, a sütőport és a darált, pörkölt diót. Végül a cukor másik felével kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, amit már csak egy finom mozdulattal – már ne habverővel, inkább fakanállal – adjunk a tésztához. Öntsük kivajazott, kilisztezett kuglóf vagy tortaformába, és 55 percig süssük 150 C° -on.
Tipp: az üzletekben gyakran csak egész diót találunk és az sem pörkölt. Néhány perc alatt otthon is le tudjuk darálni finom darabosra kávéőrlőben, darálóban, vagy mozsárban, majd egy kisebb serpenyőben 3 percig – zsiradék nélkül, közepes lángon – pirítsuk (pörköljük) meg. Kihűlve adjuk csak a kevert tésztához. Tálaláskor hintsük meg porcukorral.
Goffri
Hozzávalók: Zabpehelyliszt, Alma, Darált dió, 1 ek. dióolaj, Só, Szilvalekvár, Tört mogyoró
Elkészítés: Az almát lereszeljük és tetszés szerinti mennyiségű lisztből a többi hozzávalóval sűrű palacsintatésztát készítünk. Kicsit állni hagyjuk, mert duzzadni fog. Ha nagyon besűrűsödött még vizet adunk hozzá. A kisűlt goffrit megkenjük a lekvárral és megszórjuk a mogyoróval. Gazdagíthatjuk még kókuszreszelékkel, mazsolával is. Készíthetünk sós goffrit is zabpehelyliszt, víz, reszelt krumpli és fűszerek segítségével.

