kosaram | termék

Receptek dióolajjal

Receptek dióolajjal

Általánosságban elmondható, hogy dióolajat minden olyan ételhez lehet alkalmazni ahova egy recept olajat ír, és mi szeretnénk diós ízt elérni az olaj helyett dióolajat alkalmazzunk. (Pl.: kenyérbe,süteményekbe, vagy egyszerűen süssünk benne tükörtojást, vagy tojásrántottát, palacsintát.)


Tészta dióolajos pesztóval

Hozzávalók: 50 dkg penne tészta, 3 evőkanál fenyőmag, 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg ruccola saláta, 3 evőkanál dióolaj, 3 evőkanál reszelt parmezán sajt, só, fehérbors

Elkészítés: A penne tésztát készre főzzük. A fenyőmagot olaj nélkül megpirítjuk. A salátát felszeleteljük és fokhagymával és a dióolajjal turmixgéppel simára keverjük. Sóval és fehérborssal ízesítjük. A reszelt sajtot a tésztához keverjük és a dióolajos pesztóval tálaljuk.

 

Vegyes saláta dióolajjal

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg, a szezonnak megfelelő vegyes zöldség 6 evőkanál dióolaj 6 evőkanál egyéb étolaj 4 evőkanál gyümölcsecet 6 evőkanállal a vegyes zöldségek felvagdalásából származó zöldségléből, ha kevesebb, kiegészítve vízzel 6 evőkanálnyira 1 kisebb fej, apróra vagdalt vöröshagyma 1 közepes, héjában főtt burgonya, meghámozva, darabokra vágva só, bors

Elkészítés: Amíg a burgonya fő, az olajat, ecetet, zöldséglevet, vöröshagymát robotgéppel egyenletes állagú folyadékká keverjük. A még forró burgonyadarabokat is beledolgozzuk, elpürésítjük. Az így kapott langyos öntetet az összevágott vegyes salátára öntjük, és még langyosan tálaljuk.

 

Krumpli diómártással

Hozzávalók: 4 db közepes krumpli 2 gerezd fokhagyma 8 dkg dióbél 3 evőkanál dióolaj petrezselyem, só, bors

Elkészítés: Főzzük meg héjában a burgonyát. Készítsük el a mártást: Hámozzuk meg a fokhagymát, és a dióbéllel, valamint a petrezselyemmel együtt mixeljük el. Öntsük hozzá a dióolajat, sózzuk és borsozzuk. Töltsük a mártást a meghámozott főtt krumplira, és körben díszítsük salátalevéllel.

 

Diós kuglóf

Hozzávalók: 4 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 220 g Kristálycukor, 125 ml víz, 125 ml dióolaj, 220g liszt, 1/2 csomag sütőpor, 70g darált dió (pörkölt)

Elkészítés: 150 C°-ra melegítsük elő a sütőt. A kristálycukor felét, a vaníliás cukorral és a tojás sárgával habosra keverjük. Hozzáadjuk a vizet, a Dióolajat, majd fokozatosan adagolva dolgozzuk bele a lisztet, a sütőport és a darált, pörkölt diót. Végül a cukor másik felével kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, amit már csak egy finom mozdulattal – már ne habverővel, inkább fakanállal – adjunk a tésztához. Öntsük kivajazott, kilisztezett kuglóf vagy tortaformába, és 55 percig süssük 150 C° -on.

Tipp: az üzletekben gyakran csak egész diót találunk és az sem pörkölt. Néhány perc alatt otthon is le tudjuk darálni finom darabosra kávéőrlőben, darálóban, vagy mozsárban, majd egy kisebb serpenyőben 3 percig – zsiradék nélkül, közepes lángon – pirítsuk (pörköljük) meg. Kihűlve adjuk csak a kevert tésztához. Tálaláskor hintsük meg porcukorral.

 

Goffri

Hozzávalók: Zabpehelyliszt, Alma, Darált dió, 1 ek. dióolaj, Só, Szilvalekvár, Tört mogyoró

Elkészítés: Az almát lereszeljük és tetszés szerinti mennyiségű lisztből a többi hozzávalóval sűrű palacsintatésztát készítünk. Kicsit állni hagyjuk, mert duzzadni fog. Ha nagyon besűrűsödött még vizet adunk hozzá. A kisűlt goffrit megkenjük a lekvárral és megszórjuk a mogyoróval. Gazdagíthatjuk még kókuszreszelékkel, mazsolával is. Készíthetünk sós goffrit is zabpehelyliszt, víz, reszelt krumpli és fűszerek segítségével.