Tippek a dióolaj felhasználásához
Sötét színű aromás olaj, amit dióbélből préseléssel készítenek. Omega3 zsírsav, B- és E-vitamin tartalma jelentős. A tökmagolajhoz hasonlóan rengeteg jótékony hatással bír. Magas az antioxidáns tartalma, csökkenti a trombózis esélyét, növeli az agyműködést, külsőleg bőrirritáció kezelésére is használható.
Történelem
A dióolajból az ókori Egyiptomban balzsamot készítettek, a múmiák balzsamozására. Jelentős vitamin tartalma miatt jó hatású a bőrnek, öregedést késlelteti.A középkorban karácsonykor dióolajat öntöttek a mécsesekbe, a dióolaj lángja a szentmisén állítólag megvédett a szembetegségektől. A 19. században a dióolaj volt a szentelt olaj.
Mire jó a dióolaj?
– Az egyik legértékesebb étkezési olajunk.
– Erősíti a szívet, a keringést, az idegeket. A B-vitamin és lecitin miatt az agy és az idegrendszer tápláléka, segít az összpontosításban, serkenti az agyműködést.
– A koncentrációszavarokkal küszködő gyermekeknél eredményes lehet a dióolaj alkalmazása.
– A kiszáradt, berepedt, ajkakat gyógyító balzsamként ápolja. Pótolja a bőrből hiányzó vitamint, zsiradékot. Más bőrirritációk esetén is jól használható, enyhíti, csillapítja a kellemetlen tüneteket.
– A dióolaj linolsav tartalmának immunrendszer erősítő hatást tulajdonítanak.
Mikor masszírozhatunk dióolajjal?
Ha a bőr sebes vagy egyéb bőrproblémák esetén. Kipróbálhatjuk szemránc-elsimítóként is.
A konyhában
A dióolajjal sokféle szószt, mártást készíthetünk. Salátákhoz, burgonyához, gyökérzöldségekhez, palacsinta és piskótatésztákhoz szívesen fogyasztják.A roston sült húsokat jól ízesíti. Nem a sütéshez, hanem az utólagos ízesítéshez kell használni.

