Tökmagolaj felhasználása
A tökmagolaj kiváló élettani hatású, sötétzöld színű növényi olaj, íze pedig olyan, mintha tökmagot rágnánk.
A tökmagolajat a héj nélküli olajtök magjából hidegen sajtolással készítik. Ez egy nagyon fontos dolog, hiszen az olaj elkészítésénél nem használnak magas hőmérsékletet, ezzel biztosítva azt, hogy az olaj megőrzi magas vitamin és ásványi anyag tartalmát.
A hidegen sajtolt tökmagolaj nagyon sok telítetlen zsírsavat tartalmaz, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Nagyon sok antioxidánst tartalmaz, ezért kiválóan véd a szabad gyökök káros hatásaitól.
Az első dolog, amit a tökmagolajjal kapcsolatosan említeni szoktak, az a kiemelkedő tulajdonsága, hogy segít a prosztata jóindulatú megnagyobbodása által okozott panaszok enyhítésében. Szakértők azt mondják, hogy nem lennénk képesek annyi tökmagot elfogyasztani, hogy ez a jótékony hatás érezhető legyen, ezért kifejezetten a hidegen sajtolt tökmagolaj fogyasztását javasolják.
Felhasználása: Húsokhoz, szószokhoz, salátákhoz, de egymagában kenyérre csepegtetve is nagyon finom. Húsok esetén inkább csak pácolásra, valamint utólagos ízesítésre javasolt, mert nem bírja a magas hőfokot.
Javasolt fogyasztása: Napi 1 evőkanál

